I Karlskrona bygger vi en stad med stil och puls. Här skapar vi attraktivt boende och goda förbindelser med omvärlden. Staden består av 1 650 öar, kobbar och skär och havet är därför ett naturligt element omkring oss.
Kommunens vackra läge ger invånarna stora möjligheter att välja boende efter fritidsintressen och anpassat till olika skeenden i livet. Hos oss arbetar du i en växande stad med skolor både på landsbygden och mitt i centrum.
Till och från Karlskrona kommun är det lätt att resa med tåg, bussar och flyg.
I Karlskrona finns 25 vackra naturreservat – skyddad natur och fridlysta arter, och de visar upp en rad olika naturtyper - Skärgårdslandskap, odlingslandskap, lövskog samt barr- och blandskog.
I Karlskronas härliga skärgård finner du ett av världens bästa fiske, först och främst efter gädda, men även havsöring, abborre och lax.
Karlskronas imponerande och väl bevarade arkitektur och stadsplan gjorde att UNESCO 1998 gav staden världsarvsstatus. Vart du än går kan du se bevis på detta. Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk lockar besökare från hela världen.
11 000 barn och ungdomar, 85 förskolor, grundskolor och gymnasieskolor och cirka 2 300 medarbetare. Tillsammans skapar vi framtidens Karlskrona.
Våra verksamheter arbetar med intressanta utvecklingsarbeten och är på flera sätt pedagogiska förebilder i framkant, inte bara i Karlskrona utan i hela Sverige.
Exempel på våra projekt är:
Karlskrona kommun strävar efter att alla medarbetare ska utvecklas i sina yrkesroller och få goda möjligheter till karriär. Det kollegiala lärandet är ett sätt att utvecklas.
Vårt systematiska kvalitetsarbete syftar till att synliggöra de kompetensutvecklingsbehov som finns och efterfrågas i verksamheterna. Du kan till exempel söka tjänst inom olika specialistkompetenser eller ledaruppdrag.
Frida Larsson är förskollärare på Spandelstorps förskola Gården. Hon tycker det är väldigt inspirerande och kul att ta emot studenter.
- Jag håller mig uppdaterad om vad som händer på högskolan, hur utbildningen ser ut och vad man lägger fokus på. Vi som handledande pedagoger ska ge studenterna insikt och kunskap om vårt uppdrag som förskollärare. De ska ju bli våra kollegor i framtiden, berättar Frida.
I Karlskrona kommun anordnas återkommande handledarträffar där handledarna för studenter träffas för att få utbyte av varandra och diskuterar hur arbetet som handledare kan fungera ännu bättre.
- Handledarträffarna är mycket givande och intressanta med bra föreläsare. Det är viktigt att få utbyte med andra handledare.
Vad är det roligaste med att ha studenter i verksamheten?
- Det är roligt när studenterna kommer och är nyfikna, vetgiriga och provar nya aktiviteter. När vi diskuterar, reflekterar över olika dilemman och delar med oss av vår erfarenhet, kunskap och kompetens.
Lär studenterna er pedagoger någonting?
- Absolut, handledning av studenter ger oss pedagoger en möjlighet att själva utvecklas. Många bra tips på bra litteratur och aktuell forskning som de använder i skolan.
Det finns goda möjligheter att åka kollektivt eller ta cykeln. Till och från Karlskrona kommun går det att resa med tåg, bussar och flyg.
Med Blekingetrafikens skärgårdsbåtar hittar du ut till flera ställen i Blekinges underbara skärgård.
Karlskrona har en färjelinje till Gdynia i Polen och en gratis bilfärja till Aspö som drivs av Trafikverket.
0455-30 30 00
karlskrona.kommun@karlskrona.se
Östra Hamngatan 7 B, 371 83 Karlskrona